Акцент, Новините

МВнР: Въпреки, че Радев ни нарича „мутри“, ще подготвим председателството на „Три морета“

С необичайно остра позиция излезе МВнР след проваленото посещение на президента Радев от Естония.

В него се отбелязва, че правителството е настоявало нашето председателство да бъде през 2022 година и че ролята на президента в инициативата е фасадна, а истинската работа се поема от министерството.

От МВнР намекват и за обтегнати отношения между представители на министерството и администрацията на президента.

Ето и пълния текст на съобщението:

По повод прессъобщение на Администрацията на Президента бихме искали да направим следните уточнения:

Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата „Трите морета“ да поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива. Председателството включва не само среща на върха с държавни глави, а редица срещи в различни министерски и бизнес формати, в които се реализира политиката на държавите-членки по изпълнение на основните цели: свързаност на регионите между Северно, Черно и Адриатическо море. Всъщност ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата.

Въпреки това наше становище и предвид настояванията на президента България, правителството  вече пое ангажимент да организира това председателство:

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе определена за национален координатор и е в процес създаване на координационен съвет от заинтересованите министерства за организиране на инициативите.

Правителството вече прие решение за участие на страна в инвестиционния фонд на „Трите морета“ за 20 млн. евро с конкретни проекти, в които са ангажирани редица министерства.

С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за „Трите морета“.

Ще бъдат подготвени всички инициатива по време на председателството през 2021 г.

В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство „Мутри“, то е готово да организира и проведе председателството на „Трите морета“, чието лице ще бъде българският президент.

И правителството с опровержение на Радев.

Междувременно и правителствената информационна служба разпространи опровержение на съобщение от прессекретариата на държавния глава.

Ето какво се казва в него:

Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България  да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.