Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

Викам да се готвите за избори

Евгени Петров

Как така за пореден път партиите не могат да се разберат за съставяне на правителство? Ами ето как.

Утре, 8 ноември в парламента ще се проведе дългоочакваната първа предизборна среща между ГЕРБ и ПП. Тя е важна поради самия факт, че ще бъде предизборна. Следизборни  срещи и баба знае да провежда.

А тя ще бъде предизборна по една много проста причина – провежда се преди поредните извънредни парламентарни избори. Това е така, защото…

Даниел Митов вика, че ПП се  готвят за предсрочни избори, иначе щели да подкрепят ГЕРБ за първия мандат.

А Лорер вика, че ГЕРБ се готвят за предсрочни избори, защото нямали мнозинство и били в изолация.

Киро пък вика, че „Хартиената коалиция“ се готвела  за избори, иначе нямало да бързат с приемането на хартиеното гласуване. И други неща вика Киро, но не му се разбира много.

Асен вика, че ако го оставят да прави бюджет ще има свинско със зеле за всеки. Петима бивши финансови министри му викат, че ако я кара така, след година – две по това време ще има само зеле и то кисело. Но като ви викам, че срещата е предизборна…

Настимир Ананиев, който в политически план е известен като „Летящият нидерландец“ вика, че коалиция с Бойко не може да има, защото ГЕРБ не са си написали домашното. Това от доста време го викат и всички от ПП, но на Насти му е простено. Той е като Мирча Кришан с краставицата. И джанта от автомобил да му покажеш, пак ще вика, че ГЕРБ са виновни.

Обратното – Бойко вика, че правителство на 100% щяло да има с третия мандат, ако президентът го даде на правилната партия. А военни стратези викат, че правилната партия е тази, която му обещае десетина Грипена и има известни колебания чий е Крим.

От БСП викат, че ако мандатът дойде при тях, ще положат всички усилия, но шансът за успех бил малък. В тая партия единствено Корнелия Нинова полага усилия да не изпусне мандат. Собствения.

От ДБ пък викат, че едва ли Радев ще им даде третия мандат заради принципни различия по фундаментални теми. Атанас Атанасов вика, че управление с ГЕРБ само през оставката му. Викам, че условието може да се обсъди…

Един професор с вид на рокаджия вика, че ПП можели да направят коалиция с ДБ, а ГЕРБ да им бъдели беквокал без никакви претенции.

Вместо отговор от ГЕРБ се обърнали към класиците: Или както вика Великият комбинатор: „ Может быть, тебе дать еще ключ от квартиры, где деньги лежат?“

От Възхода на Янев викат, че са съгласни, независимо за какво. Те са нещо като ветропоказател във фунията на смерч.

За отбелязване е, че от ДПС нищо не викат. По две причини. Първо, защото са свикнали тях да ги викат и второ, защото Сокола по принцип говори тихо.

Накрая викам, че утре и ПП и ГЕРБ ще се срещат, ще разговарят,  ще установят, че имат минимални различия и няма да се разберат. Така и с втория мандат. Щото Бойко вика, че ако едните не искат с другите и обратното е безсмислено упражнение.

Викам също така, че срещата е предизборна, за да покажат  партиите на феновете си задължителната /безсмислена/ диалогичност и непоколебимата омраза към врага. В случая фактът, че ще имат съвпадения почти по всички точки няма никакво значение за характера и манталитета на родните партии.

Накрая ще дойде Радев и ще си вземе четвъртия мандат – този на служебното правителство.

Викам си: стръмен и трънлив е пътят към президентска република. И осеян с партийни принципи и магарешко упорство.