Снимка от "24 часа"
Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи, Новините

Васил Терзиев – спасителен пояс, или камък на шията за силите на промяната?

Кандидатът на ПП/ДБ няма да спечели от първи тур, а на балотажа всичко е възможно

Въпреки важните събития в страната и извън нея в последните дни, негативните реакции около семейното минало на кандидат-кметът на София Васил Терзиев не само не утихват, но се увеличават. И те са предимно сред феновете на синя София и стари седесари. Доколкото схващам от ГЕРБ си мълчат и доволно потриват ръце.

За либералната общност очевидно най-важно е, че е успешен бизнесмен и нищо друго. Под „нищо друго“ имам предвид политически и обществен опит, познаване на проблемите на столицата и приносът му за развитие на града. И очевидно – биографията на роднините му.

За да покажа, че извън партийните кандидатури има и не една и две авторитетни и необвързани политически фигури, които биха били избираеми за столицата, ще издигна свой виртуален кандидат, който по личното ми и субективно мнение ще спечели още на първи тур!

ОК, вземете лист хартия, разделете го с химикалка на две по височина и горе вляво напишете: Васил Терзиев, а от дясно проф. инж. Стоян Братоев. И си отбележете няколко най-важни въпроса, които биха определили решението ви за кого да гласувате. Например – познава ли проблемите на София, Какво е направил за града до момента, добър бизнесмен ли е, добър организатор ли е, може ли да борави с евросредства и доколко успешно, има ли съмнения в неговия професионализъм, имал ли е изявени политически ангажименти, и дори какво е политическото му минало и как се е издигнал.
След това започвайте да слагате плюсове и минуси за двамата кандидати и накрая обобщете резултата.Моята прогноза е, че в един такъв виртуален избор дългогодишният шеф на метрото ще отвее „ангелът“ на „добрите сили“ като вятър сухо листо.

С този тест искам само да покажа, че за либералното мнозинство в София кандидатурата на Васил Терзиев не е и не би трябвало да бъде единствена и при тази негативна кампания срещу него трябва да имат резервен вариант. Защото тази не е безспорна не само, заради миналото на родителите и роднините му (аз за такава семейна „концентрация“ на висши служители на ДС наистина не бях чувал). Тя не е безспорна и в професионален план, когато се отнася за човек, който първо трябва да се учи в политиката и управлението на обществени системи и второ – АйТи технологиите нямат нищо общо с тротоарите и строежа на детски градини. а метрото изобщо не отварям дума.

Все пак ние не избираме зам.-кмет по електронните технологии на столицата.

И не на последно място – изобщо не съм готов да се подпиша, че върлите фенове на ПП и ДБ са готови да си оставят бъдещите общински съветници под командата на бъдещия председател на СОС Борис Бонев. Но тъй като на тези избори няма да я има Мая Манолова, отчаяният популизъм все пак трябва да се компенсира с нещо.

Несериозно, дори манипулативно е да се правят прогнози, докато всички играчи не излязат на терена, като безспорно най-важна ще бъде кандидатурата на ГЕРБ като основен опонент. Но отсега може да се каже, че целта да се спечели София още на първи тур няма да бъде постигната, каквато всъщност бе първоначалната цел на ПП/ДБ. И то тъкмо заради разбираемото и обяснимо разочарование от семейното минало на Терзиев. Тук ще загубят доста симпатизанти на „дясното“ . Към него трябва да се прибави и общия отлив (макар и не голям) от фенове на ПП/ДБ заради  колаборацията с ГЕРБ и в този смисъл само социолозите в момента могат да кажат каква е динамиката на процесите в София и кой „води“.

В никакъв случай не трябва да се подценява и партийната кандидатура на „Възраждане“, която като трета политическа сила има сериозна подкрепя  столицата. Гласове, макар и малко, ще откъсне и БСП заради популярното лице на Ваня Григорова.

В рамките на допустимата прогноза е възможно да има още една кандидатура за стола на „Московска“ 33. В социалните медии сериозно се обсъжда идеята Инициативен комитет да издигне проф. Вили Лилков. Тя се яви именно като контрапункт на Васил Терзиев заради биографията на неговите роднини, изцяло обвързани с ДС, което очевидно синя София не може да преглътне.   Това допълнително, и то съществено може да разпилее уж подредените гласове от първоначалните прогнози. В известен смисъл ПП/ДБ просто си изпросиха този опонент.

Така стигаме до неизвестната кандидатура на ГЕРБ, въпреки че процеждащата се информация засега сочи, че това ще е председателят на СОС Георги Георгиев. Прогнозирам състезание за кметското място на втори тур между него и Васил Терзиев. Но тук трябва да се направи ясна уговорка: нищо не е решено, докато Борисов не каже и второ, самият Борисов има признатата способност да вади изненадващи кандидатури от ръкава си. Така стана и с проф. Герджиков, и с проф. Габровски, така се случи и с Мария Габриел. Урок, научен след кандидатурата на Цецка Цачева. В този смисъл, виртуалното ми предложение за проф. Стоян Братоев иде да покаже само, че имаме много достойни и доказали се имена.

Ето защо битката за София ще бъде тежка, оспорвана и в известен смисъл решаваща за коалицията ПП–ДБ. И това съвсем не е някаква мрачна, или партийно-пристрастна прогноза. Ако си спомняте, възможност за разцепление беше изказана още в „оня разговор“ от Кирил Петков и Асен Василев. И ако спечелят, това ще прибави ресурс в политическата им сметка. Но след всичките недопустими  (според либералните ултраси) компромиси и пируети на „реформаторските сили“, ако загубят и София, губят и символ, на който емоционално, но разбираемо залагат много. И това ще бъде камъкът на шията на политическото обединение, което ще ги повлече към дъното.

Ако либералните столични сили се поогледат, ще си дадат сметка, че всъщност никога не са имали сериозен и конкурентен кандидат за кмет след Софиянски, но пък и тогава не бяха толкова либерали. Унижението да подкрепят Мая Манолова като по-малкото зло от Фандъкова и ГЕРБ беше точно толкова нелепо, колкото и последващата подкрепа на Радев и няколко безумни парламента, които само изхарчиха парите на данъкоплатците.

Вместо заключение – ако сте умни и красиви, моля Ви не сравнявайте в социалните медии кандидатът Васил Терзиев с братята Евлоги и Христо Георгиеви като дарител, или с най-известният кмет, който преобрази София – Иван Иванов. Така по манталитет изпреварвате с цяла обиколка ЛелиГЕРБ.