Акцент

Иван Гешев: Никоя полиция няма да изтърпи толкова бой, колкото българската на 2 септември

Близо три часа Правната комисия в НС изслушва главния прокурор Иван Гешев, който представи доклад за работата на прокуратурата от началото на годината.

Част от въпросите бяха свързани с конкретни дела, за които Гешев не даде отговор, позоваваййки се на необходимостта да получи разрешение от наблюдаващите прокурори.

Повечето дела с висок обществен интерес, спрямо които са повдигнати обвинения, са представители на най-голямата партия от управляващата коалиция.Това каза главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на Кристиан Вигенин от БСП за списък с политици, които са получавали нерегламентирано средства от КТБ.

„Списъци на политици не правим, въпреки че бяхме запитани от Комисията LIBE от ЕП за политическата принадлежност на лицата, спрямо които са повдигнати обвинения. С уважение към ЕП, по същия начин, както уважаваме и българския парламент, направихме такъв анализ и го представихме на комисията LIBE . Този анализ е на сайта на тази комисия, на английски език. От този анализ е логично, се констатира, че повечето лица по дела с висок обществен интерес, спрямо които са повдигнати обвинения, са представители на най-голямата партия от управляващата коалиция и това е логичен факт поради общата тенденция, която е ясна, че голяма част от съответните лица на високи държавни постове, включително предвид конфигурацията по места на съответните кметове, преобладават членове на тази партия“, коментира още Гешев.

„Никоя полиция няма да изтърпи толкова бой, колкото изтърпяха на 2 септември българските служители на МВР“, каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването в правната комисия.

Отговорът му бе на въпрос, зададен от депутата от БСП Крум Зарков за полицейското насилие срещу протестиращи. Гешев посъветва Зарков, като възпитаник на Сорбоната, да провери как действаха там органите на реда срещу „жълтите жилетки“.

Главният прокурор допълни, че поздравява българските полицаи, чее перфектно защитиха български граждани да не пострадат, а и защитиха български институции.

По време на изслушването протестиращ хвърли по Гешев в залата бутафорни банкноти от 500 евро, а пред сградата на НС се бяха събрали недоволни от главния прокурор, водени  от Радан Кънев и Христо Иванов.