Д-р Мартин Табаков
От мрежата

За някои наши сънародници маските са като презервативите за циганите

Д-р Мартин Табаков, Фейсбук

Днес използвах две таксита, като нито един от двамата шофьори не носеше маска. Аз не искам от тях да стоят с предпазни средства през (до) 12 часовите им смени, но, поне от кумува срама, да се наметват с предпазното средство докато са с клиент.
Но ако е вярно това, че маските пазят по-скоро другия, отколкото нас самите, защо коректните хора трябва да плащат цената за нечие безхаберие?
Този тип наши съграждани са напълно свободни да не вярват, че Covid-19 съществува, и че останалите, които мислим иначе, сме тъпи роби под каиша на пропагандата.
Аз същото вярвам в неща, в които те вероятно – не. Само че моята вяра няма да им лепне 38 градуса температура и сурова кашлица като на вулкан-асматик.
А колкото по-немърливи са едни граждани, толкова по-рестриктивна ще трябва да бъде държавата им. Ако сам не си сложиш хигиенистичния филтър овреме, то впоследствие държавата ще ти надене не само този, но и социално-икономически такъв.
И тогава ще оцениш курса за 5 кинта.
А за да не се стига дотам, не е необходимо нищо сложно и дълбоко. Просто една социална козметика – култура и възпитание – която не иска допълнителен хардуер, да речем, трето полукълбо към мозъка.
Това е минимумът на интеракцията със социалната фауна. Като слагането на ръка пред устата, когато се кашля, ако ще да е най-здравословната кашлица на монах от Тибет, който се храни с хималайски въздух.

По-важно е да не се повтаря годината. Пък нека отличниците се състезават с амбициите на родителите си. Уви, явно за немалко наши сънародници обаче маските са като презервативите за циганите.

Уви, явно за немалко наши сънародници обаче маските са като презервативите за циганите.

По носовете им ще ги познаете.