Президентът Румен Радев
Акцент

Кога беше погазена военната експертиза, г-н президент?

Как така, според президента от една страна се нуждаем от 16 нови изтребителя, а от друга на тяхното придобиване се гледало като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза?

Това не стана ясно от изявлението днес на президента Радев пред Паметника на летеца в София на церемония за празника на ВВС.

България се нуждае от 16 нови изтребителя, смята президентът, който допреди 4 години беше началник на ВВС. Точно това прави и правителството, което изяви готовност за преговори за покупката на още 8 нови F-16, а от Локхийд-Мартин приветстваха намеренията ни и обещаха разслочено плащане.

Затова са силно учудващи (или пък напротив, съвсем очаквани)  поредните критики на Раев без връзка с каквато и да било логика: „На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, посочи той.

Сега остава да питаме кога беше погазена военната експертиза при избора на типа боен самолет – по време на Вашето службно правителство, или сега? Тогава, когато тихомълком и в отсъствието на дебат в парламента, защото парламент нямаше, лобирахте за „Грипен“ и дори разпоредихте на правителството да работи в тази посока, или след повече от година дебат на всички експертни и политически равнища, когато се взе решение за Ф-16 Блок 70?