Вицепремиерът Томислав Доончев. Кадър он НОВА
Акцент, Новините

Томислав Дончев: Не разбрах как сме лишили Радев от вечеря в Естония

Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние“.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на NOVA.

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също“.

Вицепремиерът изрази предположение, че Радев е бил предупреден за това, че е имал контакт със заразен с коронавирус. „Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката“, допълни още той.

По думите му няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. „Няма как, ако под карантина са хиляди, до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно“, каза още Дончев.

„Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”, допълни вицепремиерът.

Междувременно от прессекретариата на президентството съобщиха, че резултатът от теста за коронавирус на държавния глава Румен Радев, направен след завръщането на българската делегация от посещението в Талин е отрицателен.

Той е потвърден от Националната референтна лаборатория. Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на държавния глава в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица.

Посещението на президента в Естония беше прекратено вчера преждевременно, след като стана ясно, че е имал контакт със заразения с коронавирус шеф на ВВС ген. Димитър Петров.