Новините

Интерфакс: Естония изолира Радев и цялата делегация заради контакт на президента със заразен

Президентът на България Румен Радев прекъсна посещението си в Естония, защото преди отпътуването си за балтийската република е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщава Интерфакс.

Радев пристигна в Естония в понеделник, 19 октомври за участие в срещата на Инициатива „Три морета“, обединяваща 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Във вторник трябваше да се състои церемонията за началото на неговото официално посещение в Естония, но в понеделник вечер се изясни, че преди да излети за Естония той е бил в контакт със заразен с COVID-19, съобщи днес,  20 октомври пресслужбата на президента на Естония.

Според „24 часа“ Румен Радев е бил контактен с новия шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който е заразен. Той бе на празника на летците заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и шефа на отбраната адмирал Евтим Евтимов. Двамата вече са си направили PCR тестове и чакат резултати.

След информацията за ситуацията с Радев бяха предприети всички мерки за сигурност и по отношение на българската делегация, която бе изолирана в хотела си.

Радев не присъства в понеделник и на вечерята на Инициативата „Три морета“ в Талин.

Съвсем друго съобщи днес по-рано пресслужбата на държавния глава в опит да омаловажи ситуацията, спестявайки истинската причина за провала на посещението.

Според нея отлагането на официалната визита е било „поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.“