Колаж от Пловдив24
Акцент, Коментари и Анализи

Да честитим ли на Слави и Мая, или ДБ ще изтрезнеят?

Вече няма идеологически и морални ценности, политиката у нас е на принципа :“Само ГЕРБ да падне от власт“

Евгени Петров – Гендо

Едно знаково интервю на лидера на ДСБ Атанас Атанасов предизвика вълна от коментари в социалните мрежи заради ясния знак, че са готови и предизборно, и следизборно да работят с Мая Манолова и Слави Трифонов. Едната – представител на дивия ляв популизъм, другият – на чалга политиката.

Не щеш ли в неделя по БНТ Манолова призна и затвърди това впечатление и дори напомни, че вече е благодарила на Демократична България (ДБ, обединение с напълно неясна политическа ориентация) за подкрепата на местния вот в София. Нещо, което от политическото обединение срамежливо, като ученичка на първа среща, отричаха с половин уста.

Извън всякакво съмнение е, че формулата „Всички срещу ГЕРБ“ не само работи, но и набира скорост и се оформя като разпознаваемо политическо ОФ.

Ясно е, че към тях ще се присъедини и Отровното трио, очаква се само да се види под каква форма ще го направи.

Все още не е ясно това събиране на отделни зрънца, колкото да се напълни 4-процентната шепичка, дали ще бъде предизборно или следизборно. Водели се разговори, потвърдиха и Атанасов и Манолова. При всички случаи Трифонов едва ли ще се съгласи на предизборно ОФ, защото е с най-висок резултат според социологическите проучвания. Напротив, логиката сочи, че той ще играе сам, но ще търси следизборна коалиция, която може да оглави като партията, спечелила най-много гласове.

А като я обяви…Би трябвало да си преследва онези цели, с които влезе в политиката – въпросите от референдума. Тоест – мажоритарни избори в два тура, задължително гласуване и партийна субсидия от 1 лев. И още политически искания, които досега не са формулирани, но биха предполагали промени в Конституцията и Велико народно събрание.

В този смисъл и на база прогнозни резултати се очертава „Има такъв народ“ да оглави една подобна коалиция, в която друга коалиция /ДБ/ да свири втора, а може би и трета цигулка, не смеейки да се погледне в политическото огледало.

И още по-важно – в такива случаи е прието най-голямата партия в коалицията да излъчи и премиер. Т.е. – Слави Трифонов – министър-председател, Христо Иванов и Ат. Атанасов – вицпремиери?!

Ако е така – да честитим на Слави Трифонов победата и на ДБ махмурлука, който, като им мине, ще осъзнаят, че пак са последна дупка на кавала.

Другата следизборна коалиция е видна още от сега – БСП-ДПС. При очертаващото се тотално потъпкване на всички идеологически и морални принципи, каквито се наблюдават при формулата: „Всички срещу ГЕРБ“, да се повтори конфигурацията от 2013 година е напълно възможна. Самите избиратели на двете партии ще я подкрепят, само да видят Борисов паднал от власт.

Разбира се има и вариант ГЕРБ да спечелят изборите и да направят нова коалиция с патриотите, ако им стигнат гласовете. Но при създалата се истерия и не без помощта на президента, спечелилата партия за втори път може да остане в опозиция.

Но всичко това се отнася до съставянето и излъчването на кабинет. Парламентът при тази шарена конфигурация ще бъде извор на нестабилност, популизъм, лобизъм и политпазарлъци, каквито едва ли сме виждали досега.

Прогнозите за предсрочни избори след редовните са крайно рисковани, защото още не сме видели резултатът от вота през март. Но са много по- вероятни, отколкото пълен мандат при този фрагментиран парламент в стил „Орел, рак, щука и къртица“.

Впрочем ясният сигнал за това какво предстои ще дойде 7 месеца по-късно – на президентските изори. Ако изобщо следващият парламент успее да излъчи кабинет, който да работи дотогава.