Снимка от Интернет
Акцент, Коментари и Анализи

За ваксините, Радев, Борисов и популизма по български

В понеделник президентът Румен Радев публично заяви, че ако изобщо реши да се ваксинира, ще бъде едва, когато няма чакащи за ваксина.

По думите на държавния глава, животът на всеки българин е еднакво ценен независимо дали е президент, чиновник или работник.

Горе – долу същото е решението и на премиера Борисов. Независимо, че преболедува Ковид 19, премиерът обяви днес, че щял да се ваксинира, но когато му дойде редът.

Премиерът заяви, че първо ще бъдат ваксинирани работещите на първа линия, включително артистите в театрите и после членовете на правителството.

Не съм чул решението на третия от тримата големи – Цвета Караянчева, но се надявам да не се подхлъзне по тази популистична вълна по български.

Именно популистична, леко двулична и крайно непрактична. Защото, ако се вярва на експертите и на социолозите, първите казват, че за да има ефект, трябва да се ваксинира около 70% от населението, а според сондажите на вторите – ще го направят между 35 и 40 на сто.

Но и едните, и другите са категорични, че трябва масова разяснителна кампания в полза на ваксинацията. А в нея личният пример е сред най-силните оръжия в полза на разума и имунизацията.

Какво правят по другите държави, в които също има страх от ваксините? Избраният за президент Джо Байдън обяви че ще се имунизира с първите и онлайн, гръцкият премиер и президент обещаха същото, а тази вечер и Нетаняху се присъедини към групата на първите, които ще получат ваксината.

Те не се опасяват, че ще предредят съгражданите си, нито ще ги оставят без ваксина, защото очевидно разбират какъв див популизъм е подобна мисъл и поведение. У нас за начало се очакват 125 000 за 60 000 души, а ваксинациите на хората от първа линия ще продължат седмици наред /ако не и месеци/ и никой няма остане необгрижен. По-скоро ще се случи обратното – ще има повече от желаещите.

Това поведение на първите ни мъже показва още и какъв огромен страх има у тях да не би случайно някоя малоумна, маргинална и озлобена групичка хора да ги обвинят в социалните мрежи, че заради постовете си пренебрегват обикновените хора.

Нищо подобно – 3, 10 или 50 дози /за министри и т.н./ няма да изместят по никакъв начин нито медици от първа линия, нито учители, нито възрастни хора… Но ефектът от личния пример ще бъде неизмеримо по-голям.

Вече се заговори за необходимостта от разяснителна кампания за ваксинирането. Не зная какво ще съдържа, но малко са по-добрите опции от личния пример. Затова заедно с героите от първите редици, публично и пред камери и микрофони трябва да се ваксинират и първите ни държавници и политици.

Точно така, както ще го направят и техните колеги, които вече споменах, а със сигурност и много други.

Останалото – да не го правят веднага с мотива да не предредят някого, за да не загубят не дай си Боже няколкостотин електорални гласа е чист балкански популизъм.