Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

Чака ни коалиция „Кол и въже“

Партията на Борисов е готова в опозиция да подкрепи експертен кабинет до президентските избори, но няма да допусне служебно правителство под командата на Радев

Изборите минаха, бюлетините са преброени. Какво ще се случчи оттук насетне? Ако питам кристалното кълбо и за второ мнение шарения боб, нещата изглеждат така:

ГЕРБ ще вземат мандата от Радев и ще предложат правителство на малцинството.

Особено важно – от експерти и без премиер Бойко Борисов.

Няма да мине, разбира се, но важното е да започне дебат в парламента.

Следващият мандат отива при Слави. С каквито и да е компромиси, при декларираните му позиции, коалицията там е невъзможна, или поне осъществима на непосилна цена. Самата мисъл за кабинет с маднат на Трифонов, той също и премиер е меко казано притеснителна.

Нооо…ГЕРБ имат хитър ход. Няма да участват в коалицията, но никой не може да им забрани да я подкрепят при гласуване. И така да се случи правителство.

Ако това не стане идваме до ключовия вариант – президентът дава третия мандат… на кого? На пръв поглед изборът е лесен – на БСП като трета политическа сила и издигнала го до този пост на държавен глава. Ако го направи обаче, Радев практически отказва съставянето на кабинет. БСП няма как да е обединител на мнозинство, особено след начертаните от самата нея червени линии, които не могат да бъдат преминавани. ДБ също отказват коалиция с БСП.

Вариантът Демократична България да реализира третия мандат също е малко вероятен при деклариран отказ да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС. Но това няма да попречи на ГЕРБ да подкрепя един подобен кабинет като опозиция с цел да се реализира кабинет поне до президентските избори. Още повече, че БСП може да стори същото. На пресконференция Корнелия Нинова заяви, че са готови да влязат в каквато и да е коалиция „Анти ГЕРБ“.

Всъщност целта на партията на Борисов е да няма предсрочни изори и съответно служебно правителство до президентските избори и Радев да не получи макар и за 3 месеца изпълнителната власт и то без действащ парламент. В този смисъл – по-добре в опозиция, отколкото служебен кабинет.

Нещо повече – в опозиция партията на Борисов може да се превърне в своеобразен балансьор заедно с ДПС и в арбитър при неминуемите разногласия в една коалиция „Кол и въже“.

Иначе казано – можем да се срещнем пред урните догодина по същото време. Народът така ги подреди.