Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

За сигналите от САЩ по „Магнитски“ – малко по-достойно и обективно

Как така започнахме да се самобичуваме за корупцията в последните дни? Аз наистина недоумявам откъде дойде това клише, повтаряно под път и над път, че се наложило отвъд океана /САЩ/ да ни показват примерите за корупция.

И тръгнахме да си правим почти обществено сепуку. И да се самоунижаваме. И да коленопреклонничим. И т.н.

Извинявайте, но по 4 от безпрецеденнтните 6 посочени имена в Българя вече от доста време има заведени дела, някои са в съдебна фаза, други – в досъдебна. Част от аргументите на МФ на САЩ за налагане на санкции се базират именно върху разследванията тук и отвъд океана не го крият.

Остават две имена. Вярно, едното е на Пеевски и доста учудващо звучат уверенията на прокуратурата, че срещу него имало доста проверки, но /едва/ сега щели да ги анализират!? Не тичате ли след събитията?

Време е да се разбере, че ако над някого е имало чадър /а аз добре си спомням заканите на Пеевски срещу ГЕРБ, страхуването и прословутото „Боли ли като ви вадят зъбките?/ от 2013 година в парламента, този чадър просто трябва да се затвори и за всички – или слънце, или дъжд.

P.S. Между другото, този скандал съвсем отдалечи проблема с КТБ и Цветан Василев, който от Белград пръв обвини Пеевски по „Магнитски“. Запознати вече коментират, че това е битка на лобита в САЩ и лобито на Василев засега печели над лобито на Пеевски, който неслучайно се оттегли от депутатската си кандидатура.

Има много и за мислене, и за анализи.