Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

Давам над 30% на ГЕРБ да състави правителство

Как така се случи, че избори след избори започнаха да прилича като на ремонт след ремонта и то умножено по пет? И не е ли време да спрем с политическите ремонти?

Когато поръчителят на електорално социологическо проучване, силно свързан с една политическа коалиция 10 дни преди изборите огласява данни, винаги имам едно на ум.

Но когато същият този поръчител ви казва от ефира на голяма телевизия, че по негово мнение, ако ПП/ДБ спечелят първото място имат 30% шанс да съставят правителство, докато ГЕРБ-СДС много по-малко /аз го разчитам като под 10%/ си е жива безплатна пропаганда.

Аз мисля точно обратното.

Както преди 2 години ГЕРБ бяха в тотална политическа изолация, така сега в същото положение се намират ПП/ДБ. С изключение на партията на всеприемливия Стефан Янев, ако изобщо влезе в парламента, те нямат политически съюзник. Някои намекват евентуално за БСП, но това ще е самоубийствено за коалицията и конкретно за ДБ. По данни на агенциите още отсега можем да повторим думите на Андрей Райчев от вечерта на предишните избори: „Без ГЕРБ, ДПС и Възраждане не става.“

Простовато-прозрачната стратегия е ПП/ДБ да са първи и да накарат публично ГЕРБ да им откаже подкрепа. Ами ще им я откаже и с право, ако не се състави традиционната за демокрациите коалиция с правила и приоритети и министри съобразно изборните резултати и поемане на ясна политическа отговорност. Дайте примерно енергетиката на Делян Добрев, външната политика на Екатерина Захариева, а МРРБ на Нанков. Става ли? Еми не става, защото този път яйцата ще хвърчат по главите на Кирил, Асен и Христо Иванов. Петя Ставрева ще се отърве, защото просто няма да я разпознаят. Такъв вариант допускам, но е много под 30-те процента.

При ГЕРБ работата е не по-малко тегава, но те имат една опция повече. Тя е в евроатлантически план и се казва ДПС. Има и едно съществено предимство – авторитета на лидера. Борисов вероятно още не е простил операцията Костинброд със задкулисното участие на Пеевски и несъмнено одобрена от Доган. Но ако е вярно, че няма вечни приятели, така би трябвало да е вярно, че няма и вени врагове. Електоратът на ГЕРБ при тази безизходица все повече се съгласява, че ДПС е евроатлантически ориентирана системна партия с традиции и сериозни експерти.

Та ако хипотетично пак приемем, че Стефан Янев влезе в парламента и Борисов погледне към ДПС, вариантът за съставяне на кабинет ще надхвърли 30-те процента.

А дали е възможно? Ще се опитам да го опиша леко емоционално: И ГЕРБ и ДПС според „добрите сили“ са мутри, мафия, олицетворение на завладяната държава, носители на кражби, корупция, пачки, кюлчета, обръчи от фирми… Колко по-мокри можете да станете, извинете?

А, да, „депутатът от първия ред“, Пеевски. Аз съм противник както на Пеевски, така и на пеевщината. Малцина от вас знаят, че съм съдил и осъдил майка му, Ирена Кръстева, докато корпулентният беше „под прикритие“. Но не там е въпросът. Пеевски просто не стои на първия ред, той е в Дубай. И вероятно спонсорира ДПС. Ноо пък има други хора „от първия ред“, спонсорирани от Неексо… Къде точно е границата на допустимото и неморалното?

Но има и друго – нетърпимото според моите морални ценности и представа за демокрация поведение на президента Радев. Този пенсиониран военен след повече от 6-годишното си пребиваване на „Дондуков“ 2 се взе за държавник и си въобрази, че може да командва държавата. Оставям на страна внушенията за президентска република, но щетите, които нанася и във вътрешно- и във външнополитически план са унизително-болезнени.

Но не знам дали  от политиците се разбира, че Радев губи рейтинг, и че всяко следващо негово служебно правителство ще продължи да  разяжда доверието в него. По скромното ми мнение Радев вече е готов да ви даде властта. Търкаля се по жълтите павета. Вземете я.

И съвсем не на последно място – почти до нас бушува война. А аз не искам генералите и присъдружните им полковници да вземат политически решения!

Ето защо постигането на макар и крехко мнозинство в парламента е изключително важно. Да, най-вероятно до изборите за местна власт, да, с много компромиси и политически сблъсъци, но с действащ парламент.

В този смисъл моите 30% и малко повече отиват при ГЕРБ. Независимо дали ще бъде първа, или втора политическа сила.