Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи, Новините

Прогноза: „Добрите сили“ може и да спечелят изборите, но кабинет ще направи ГЕРБ

Как така се очертава вероятността пак да не съставим правителство и пак да ходим на избори? Ето и редовните ми 5 цента за последните две социологически изследвания.

Отпреди месец писах, че ще я караме така – една агенция дава малко за едните, друга – малко за другите.  Но не беше трудна прогноза. В стил „пожелателно мислене“ много в градското либерално пространство се опияняват, че ще бъдат първи на изборите. Ако гледаме практиката от последните два избора – имат някакво основание – вотът за ПП/ДБ се засилва в след обяда и на финала на изборите. Въпросът е „Какво от това“, след като особено в последните 2 седмици и двата водещи блока втвърдиха тона един спрямо друг.

От изказване на Кирил Петков се разбира, че няма как Герб да не подкрепят правителство на ПП/ДБ, защото при отказ щели да претърпят големи щети.

Първо, Йордан Цонев е прав, че с предполагаеми 75-80 депутати няма как да диктуваш условия на другите и то с ултимативен тон.

Второ – както нищо не се е променило в електорално отношение отпреди 6 месеца, така и няма да се промени в пленарна зала сега. А при опита на ПП/ДБ тогава да съставят кабинет срещнаха унизително безразличие. Не зная по какви причини могат да очакват подкрепа сега.

Без да симпатизирам на когото и да било, обективно ГЕРБ, дори с втория мандат имат по-голям шанс за съставяне на кабинет. Примерът с Габровски, който мнозина удобно заобикалят всъщност беше на косъм да мине. И ако сега в общи линии се повтори същата ситуация, аз прогнозирам, че такъв тип кабинет, лидиран от ГЕРБ би минал. По мои неформални данни и някои партии, и особено хора, с които разговарям съжаляват за пропуснатата възможност. Най-малкото, защото сега щяхме да имаме и кабинет, парламент и без еднолично управляваш президент- русофил.

В този ред на мисли, основна роля ще имат останалите парламентарно представените партии. При пълното игнориране на Възраждане, ДПС е фактор, с когото всички трябва да се съобразяват.

Да, ДПС продължава над 10 години да се опитва да се „отлепи“ от паметната фраза на светинята Доган за обръчите от фирми, но това първо си е вярно и второ – тогава ГЕРБ изобщо не съществуваше като партия. И е вярно, че ДПС донякъде успя да изчисти имиджа си и в политическа безизходица е да го кажем приемливия пръст „на бутона“. Проблемът при тях е, че заедно с пръста отива и ръката до лакътя.

Мога да го пресметна и иначе. Цялата либерална общност от години твърди, че ГЕРБ и ДПС са си една негласна коалиция, че крадат заедно и т.н. знаете си. Писал съм го и преди – по-мокри не могат да станат. В този смисъл, ГЕРБ мачка ПП електорално, но обединени с ДБ има паритет. ОК, дайте тогава да обединяваме и гласовете на ГЕРБ и ДПС?! Защото точно това ще се получи в парламента на практика.

Що се отнася до БСП – ами какво БСП? Те са в миманса и са нещо като България при Берлинския договор – ако искат да са живи, ще приемат условия, а няма да ги налагат.

Третият вариант, разбира се, е „отиваме на нови избори“.

Еми вие отивайте, нас няма да ни има.