Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

За младия Стою и съдебната реформа

Как така Стою и защо…Чета из Мрежата, че ПП се готвят да номинират за шеф на правната комисия някой си Стою…Юрист, на 31 години. Възможно е да е брилянтен юрист, а и както се казва възрастта не е порок. Обаче, обаче, обаче, както казва Харум, героят на Салман Рушди…
1/ Ако има нещо, което отстояваха твърдо още от създаването си ДБ, това е правосъдната реформа. ПП припознаха темата и я приватизираха, точно както направиха със социалната програма на БСП.
2/ Председателят на тази комисия очевидно е ключова фигура, защото беше договорен срещу подкрепа за Росен Желязков като председател на НС.
3/ За много от висшите длъжности в съдебната власт има изискване за солиден стаж, а оттам и за възраст. Някакси ми е трудно да си представя Стою в делови дебат с висши магистрати от ВСС, ВКС, ВАС, КС и т.н. Да си призная същото бих написал и за Данаил Кирилов, един от видимите провали на ГЕРБ, които между другото никога не са имали ярко изявени имена-юристи сред депутатите си.
4/ Справедливо беше тази позиция да бъде заета от депутат от ДБ както се казва и „по право“ и по целесъобразност. Там все пак имат университетски преподавател – доц. д-р Атанас Славов, разполагат и с бивш министър на правосъдието като Христо Иванов…Номинацията на Стою си е постна пица и меко казано неуважение към партньора.
5/ Като сме тръгнали да се оглеждаме за качеството на юристите, които ще ремонтират една от най-тежките гемии – съдебната система, искам да ви припомня с какъв юридически „багаж“ тръгна да я прави навремето (не чак толкова отдавна) НДСВ в парламента, към което мнозина се отнасят пренебрежително и подигравателно: Вече го писах преди време, но да повторя.
-Проф. Камелия Касабова
-Проф. Анелия Мингова
-Проф. Пламен Панайотов
-Проф. Огнян Герджиков
-Проф. Даниел Вълчев /тогава доцент/
-Други… 🙂
Разбира се, не е необходимо НС да е пълно до капачката с експерти в една, или друга сфера, но затова са професионалистите по различните области и най-важното – общественото обсъждане. И когато примерно висши магистрати с опит и стаж от ВКС кажат на Стою, че има проблем с т.нар. „закон за главния прокурор“, отговорът не трябва да бъде „партията знае най-добре“ и „мафията разпъва чадър над Гешев“. Но Стою ще каже това, което мислят в ПП. А какво мислят в ПП ми е трудно да мисля.