dav
Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи, Новините

Невероятно е как дори знамето може да ни скара

Как така, наистина как така я докарахме до там, че и издигането на националния ни флаг да ни скара и разделя?
За да не стават препирни, изцяло се дистанцирам от емоционалния спор дали издигането на този пилон и знамето е израз на криворазбрана патриотарщина, избиване на комплекси, или силно родолюбиво дело.
Като човек, който се е занимавал и с кино, и с фотография, тази снимка е много добра. /като разбера кой е авторът, с удоволствие ще го изпиша/. Вписва се удачно с пейзажа и не виждам никаква прободена, бетонирана и разсипана планина. 300 кв.м. асфалтирана отбивка от пътя съпоставимо е по-вредна. Опитвам се да си представя как би изглеждала с многохилядното множество на поляните, събрали се на събора на Рожен, с песните и хората, с гайдите и гайдарите и с емоцията на хората под флага. И как биха го приели те.
Да, и с кебапчетата и бирата, с огромното автомобилно задръстване и съпътстващата ги мърсотия, но ми кажете – та не чакаме ли по 2 часа на Кулата, за да се топнем на гръцкото море? И не е ли срамна мърсотия около ГКПП-тата ни, където няма една свястна тоалетна, както язовирите ни са пълни с плуващи пластмасови бутилки от бира?
А не са ли пълна кочина онези 500 тона боклук, който според кмета на Шабла се изхвърлят след всяко диво къмпингуване?
И че ако очакваме на Рожен уникалните 300-400 хиляди посетители, всъщност това е ясен знак и показател, че комай само това им остана – някакво убежище на вярата в патриотизма, знамето и народните ритуали?
А когато над цялото това множество се вее българският флаг, издигнат на най-високия пилон… да, това би въодушевио много хора. И не им търсете кусур. В политически план те също са избиратели и сигурно не разбират отношението към този пилон и флаг от т.нар. умно-красиви градски либерали, както и обратното.