Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

„Добрите сили“ успешно вкараха Пеевски във властта, ДПС е в апогея си

ГЕРБ и Борисов се пребориха с БСП и сега са единствената сериозна преграда пред радевщината

Помните ли либералната пропагандна машина преди години? Ууууу, ГЕРБ управляват с ДПС, мафия, обръчи, далавери… Всяко общо гласуване между ГЕРБ ДПС се приемаше като ярък пример за скрита коалиция. Дори, когато беше по основни евроатлантически въпроси като договорите за Ф-16, бюджета, или за въвеждането на едрото /пътят до ЕРМ 2/. Ама, че били правилни, няма значение, важното е да се плюе. И това го насаждаха професори, доценти и жените на доцентите.

Подчертавам, дебело подчертавам, че никога ДПС не е било толкова вътре във властта, както при управлението на ПП/ДБ, ако още продължават да твърдят, че управляват.
Как стана тая магия не знам, със сигурност партийните лидери имат своето обяснение. Статусът ми по-скоро е насочен към врещящият неолиберален елит, изпълнен с омраза и нихилизъм, който така не се научи да различава дебилската патриотарщина от обикновения, тих и достоен патриотизъм да обичаш страната си и най-често ги поставяше под общ знаменател.

Така пактът „Радан Кънев- Елена Йончева“ не се сдържа да оплюе страната си пред ЕС след като хем ни спряха докладите по МСП, хем ни приеха в ЕРМ-2.
Не юрган, цяла къща почти изгоря заради едната бълха, наречена „омраза към Борисов“. Защото, ако го нямаше Борисов и Пеевски, нямаше срещу кого да воюват. А какво е една армия, която не воюва? Нищо, стои си в казармите нейде на края на града, сърба си чая с бром и никой не си спомня за нея.

Сега ДПС е във властта. В най-важната – законодателната. Същата тази власт, която се научи от няколко безплодни, да не кажа престъпни парламента да привиква министри на отчет през ден, да определя дневния ред на МС, да го контролира като надзирател и това й се услади.  Законодателство – йок!Парламентът не е конвент!

Затова и Пеевски не само ще ви заплашва със смяна на министри и направо с падане а кабинета. Пеевски и всеки с IQ над това на Буш младши е наясно, че сте в капан. Или да го кажем на пързалката, при която колкото по-рано удариш спирачките, толкова по-добре. Иначе скоростта се увеличава и увеличава и измъкване на шейната няма.

Преди доста време прогнозирах, че каквото и да стане, това правителство ще изкара до изборите. Оттам насетне – каквото сабя покаже. Сега съм готов да доразвия тази прогноза – ако не се случи нещо катастрофално, кабинетът ще си изкара до ротацията. И Борисов и Пеевски за момента се чувстват великолепно в тази ситуация.

Има още 2 много важни теми, по които се изкушавам да пиша. Първата е – чакат ли ни нови предсрочни избори? По-скоро да и въпросът не е дали ГЕРБ и ДПС умират да излязат от зоната си на комфорт. И причините са следните: независимо дали ПП/ДБ ще спечелят София (а те най-вероятно ще я спечелят) столицата е нещо като анклав, но не е България. Вече имах възможността да обясня, че състезанието изобщо не е между „сглобката“ и останалите в национален мащаб. С далеч по-важно значение е резултатът вътре в не-коалицията – между ГЕРБ/СДС и ПП–ДБ изчислено през броя на общинските съветници (по-обективен критерий не ми хрумва). И всеки резултат над 2:1 в полза на Борисов неминуемо ще доведе до пренареждането на правителството, което вероятно ще се случи при ротацията през март, но не е сигурно. Защото властта и на централно и а местно ниво ще влезе в почти нетърпима диспропорция с реалността. И обидени не трябва да има. Тогава, ако ГЕРБ поеме властта не само с премиер, но и с половината сменени министри, ПП/ДБ ще се свият но най-верните си фенове и наистина ще им бъде трудно да спечелят повече от 10-12%.

Не зная кое ще бъде по-малкото зло, което лидерите на „добрите сили“ /ДС/ ще изберат, но са в безизходица. И тя тръгна още от прогнозите на социолозите след петите избори, че ако продължават така – ще губят електорат. Сега пак ще губят…

Втората тема е за ролята на Пеевски и е пряко свързана с края на първата, поне що се отнася до партийната тежест в парламента. След като неолибералите обърнаха метъра на двойния аршин и сега гласуването с ДПС е радост за душата, а пък на самият Пеевски нищо му няма и видите ли не могат да казват на ДПС кого да излъчва и как да гласува, задачата е лесна. Пеевски вече е напълно приемлив във всички форми и позиции. И да обясня защо. Не само, заради безизходицата и удобното извинение, че видите ли в името на конституционната реформа… По всичко личи, че от конституционната реформа, или най-вече от тази истеризирана част за главния прокурор ще остане едно силно окастрено дърво. И далеч е съм убеден, че разделянето на ВСС на два съвета ще доведе до коренна промяна в правораздаването у нас. Тук нито Пеевски, нито мама Ирена могат да помогнат.

Проблемът е друг – след индулгенцията ДПС и Пеевски имат напълно легитимното право да поискат участие във властта. Защо ли? Защото всеки знае, че ПП еднолично поискаха властта и правото да я упражняват. И колко кресла имат, ако ги изчисляваме като партия? Ами 36… Точно толкова, колкото депутати имат и ДПС. ДБ кротко се оттеглиха в страни и мисля, че Христо Иванов играе играта на Борисов – остави ги да се провалят. Което и правят. Останалото е във фантазията на Кирил Петков и в нелепите статуси на Лена Бориславова.
Но след вечните общини, в които ДПС винаги печелят и при победа на ГЕРБ/СДС на местния вот просто няма мотив да се откаже на ДПС участие във властта.

Ето това ще довърши феновете на либералния вектор, да цитирам класика Доган. И разпадът, или поне свиването на ПП до незначителна партийка, могат да се окажат напълно реални.

Вместо финал: аз не мога да преценя дали Борисов има изгода от изчезването, или маргинализирането на ПП. Така, или иначе е необходим един по-здрав евроатлантически щит в разкъсваната между -фили и -фоби България. Не е толкова трагично, вижте какво стана само преди седмица в Словакия. Ляво проруско правителство в коалиция с националисти. Това у нас сега се приема за недопустимо, но знае ли човек?
Но второто ми колебание е свързано със спомен от миналото и поглед в бъдещето. Сега, от дистанцията на времето и при всичката помия срещу ГЕРБ за последните 12 години трябва да си дадем ясна сметка, че именно ГЕРБ се пребори с БСП и я доведе до 250 000 избиратели и пета политическа сила.

Обаче… дали на нейно място и върху нейния електорат не израства „Възраждане“? Не само, че израства, но дори задмина столетницата. А сега си представете само след три години (не подозирате колко бързо тече времето) се появи ново обединение на левите и патриотични сили под егидата на Радев. Напълно допустимо и възможно. Ако смятате, че бъдещият бивш президент ще миряса и ще си прави коремни на висилката на двора, дълбоко се лъжете. Въпросът е кой в дясно ще противостои на левичарско-популисткия уклон.

Засега не виждам друга солидна и утвърдена партия, освен ГЕРБ с подкрепата на друга системна партия – ДПС. Съжалявам, ако наранявам нежните неолиберални души, но това са фактите. И след като Киро, Асен, Христо, Ататас и Лена са приели ролята и значението и на ГЕРБ, и на ДПС в голямата игра, ще преглътнат и тази реалност.

И да ви кажа в тази светлина едно морално и наистина патриотично оправдание: ако сте истински антикомунисти и противници на Радев и радевщината, измийте срама от челото, след като подкрепяхте и президента, и Мая, и Корнелия. И вижте сега колко добре се работи с пенсионери като Борисов…