Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи, Новините

Размерът има значение

Важно е не само да спечелиш, но и с колко. Една категорична победа на ГЕРБ би направила останалите партии по-диалогични, а съставянето на управленска коалиция по-възможна

Евгени Петров

В миналото остана шаблонът, че следващите избори ще ни носят същото, или повече от същото, заради факта, че в парламента попадат едни и същи партии със сходни резултати.

Както сочат проучванията, голямата промяна е в сериозната разлика между първия и останалите политически играчи, особено в психологически план, което ми се струва важно. Защо?

При предишните избори в последно време разликите между първите две политически сили беше относително малка и затова се приемаше, че и двете страни имат своите основания както да защитават /понякога яростно/ своите позиции, приоритети и пътища за тяхното постигане. Някои от партийните лидери пък остро и непрекъснато отричаха изцяло начина на управление на опонента си. Типичен пример за това е както Корнелия Нинова с „Модела Борисов“ – мафиотски, престъпен и изцяло погрешен, така и ПП/ДБ с техните примери за някакъв досегашен африканско-латиноамерикански път на развитие, налаган от ГЕРБ.

Ако прогнозните резултати на социолозите се потвърдят в неделя, и преднината на ГЕРБ се запази /някои я определят като „разгромяваща“/, очаквам без доза наивитет успокояване и отрезвяване на политическите емоции и повишена диалогичност. Тази нова и по-спокойна среда е изключително важна, защото емоциите са един от важните фактори в политиката, колкото и да ви говорят обратното.

Да вземем конкретен пример с очерталата се предизборна червена линия „Не на диалог с ГЕРБ, ако Борисов е кандидат за премиер.“  Хайде да разсъждаваме трезво: не можете години наред да твърдите, че Борисов е едноличен диктатор и всичко в партията зависи от него, че зад всяко действие на ГЕРБ наднича Борисов, че без Борисов няма ГЕРБ, а сега да поставяте условие да го няма в управлението. Точно обратното е – хората избират ГЕРБ заради Борисов, това е победа и на партията, и на самия лидер и ако го отхвърляте, на практика отхвърляте самата победа на ГЕРБ. Нямам никакво намерение да прогнозирам дали самият той ще отстъпи пред такива ултиматуми, но категорично твърдя, че самото условие, което поставят ПП/ДБ е нелогично, неетично и честно казано граничи с нахалство при такава категорична разлика и факта, че 9 месеца стояха заедно с него ухилени пред камерите.

Ако наистина ПП/ДБ изберат да останат в опозиция (продължавам да твърдя, че това е най-добре за тях) и се търси трети за управление заедно с ДПС, най-вероятно това биха били ИТН. Безусловната победа на ГЕРБ би позволила на хората на Слави без особени репутационни щети да приемат подобна оферта, базирайки се именно на категоричните резултати и на аргумента, че „н. в. суверенът така е решил“, че ще подкрепят „всичко, което е добро за България“ и още от познатия ви високопарен репертоар. Дори могат да спечелят от подобно решение.

Размерът има значение и за новите партии, близо до изборния праг. Ако го увеличат още малко, „Синя България“ би намерила място на парламентарните банки и почти сигурно би партнирала на ГЕРБ като дясна партия в една дясноцентристка коалиция.

Що се отнася до ДПС – за пореден път ще напомня, че Пеевски не е факторът, който решава за начина на едно бъдещо взаимодействие – участие в коалиция, подкрепа без постове и други властови позиции и т.н. Това е стратегически въпрос, а Пеевски е просто острието на меча в ръката на Доган.

При БСП всичко е ясно и те нямат особена роля в бъдещите ходове за управление. Първата дама на столетницата, Корнелия Нинова, също е ръководена от емоционални мотиви на дълбока омраза към Борисов, която сега би трябвало да позатихне. Но от БСП са като котката, която по гръб не пада. Аз още помня първата голяма победа на ГЕРБ на местните избори, когато на среднощна пресконференция в НДК Станишев изтъкваше успехите си в някои малки общини: „Аз го бия в София, той ми говори за Полски Тръмбеш“, му отговори Борисов.

Ето за всичко изброено дотук на тези избори няма да получим същото, или повече от него, а нещо определено по-различно, за което основна роля играе не само резултатът, но и разликата. Само при еуфорията през 2009 година ГЕРБ победи с повече всички останали партии, но още тогава се очертаваше едно бъдеще със задължителни коалиции. И ако ГЕРБ успеят да съставят кабинет, можете да се обзаложите, че той ще се казва „Борисов 4“, независимо, дали той ще бъде начело, или не.