Снимка: МВнР
Новините

България отхвърли преговорната рамка за членството на Северна Македония в ЕС

Според Зоран Заев е нарушен член 2 от Договора за добросъседство

Република България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Това съобщават от МВНР. В информацията се казва още:

Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове.

За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка.  Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме.

Междувременно северномакедонският премиер ЗоранЗаев изрази недоволство от позицията на България и заяви, че „е нарушен член 2“ от Договора за добросъседство.

„Днес от страна на съседна България е изпратено не особено приятелско послание – първата стъпка е блокирана. Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията (в ЕС). В чл.2, т.2 от договора е записано: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО“. Този член много прецизно показва как ще се поддържа интеграцията на Северна Македония и днес определено е прекършен, докато ние нищо не прекършихме. Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия“, изтъкна той, като по този начин.

Според Заев обаче не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Той е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Заев още веднъж подчерта позицията си, че няма да се сключва нов двустранен договор с България, нито анекс към сегашния.