Екатерина Зхариева. Снимка: МВнР.
Акцент, Новините, Служебна

България ще каже „не“ на Северна Македония във вторник

Не мисля, че Северна Македония има готовност и изпълнява условията да започва преговорите за членство в ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Тази неделя“ по bTV.

Ако България си затвори очите за това, че Северна Македония продължава да следва идеологията, чието начало е поставено от Сталин и Тито, това би било от полза за Москва, допъни външният министър и допълни, че България казва „не“ на започването на преговорите, не на членството.

Захариева посочи още, че цялата държавна политика на Република Северна Македония /РСМ/ е базирана на омраза към България и нейния народ, а дейността на историческата комисия е прекратена едностранно. „Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни правото на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското“, добави тя.

Цялата държавна политика /на РСМ/  е базирана на омраза към България и нейния народ, а дейността на историческата комисия е прекратена едностранно. „Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни правото на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското“, добави тя.

Категоричната позиция на България оборва и насажданата опорка, че правителството и лично Борисов водят политика в услуга на Кремъл, заявявана неведнъж от либералите по най-различни поводи. Обратното – тъкмо от либералните среди се чуват призиви да загърбим миналото и да отворим пътя на съседите към приемането им  Европа.