Акцент, Коментари и Анализи

Никой от ЕС не ни притиска за Северна Македония, решаваме сами

В последно време интригата около нашата позиция за Републикя Северна Македония (РСМ) придоби странно-нихилистичен привкус с търдението, че Германия и други от „големите“ стари страни-членки ни притискат за позицията ни и едва и не ще изпаднем в международна изолация.

Между другото повод за това дадоха и публикации в някои скопски медии, които разчетоха (точно по нашеннски, между другото) позицията на Германия, която търсеше компомис и изход от задънения спор като председател на ЕС и в рамките на Берлинския процес.

Няма нищо подобно, никой не ни притиска, това са неверни внушения, коментира за блога „Как така“ източник от МВнР, ангажиран с проблема.  Ето какво казва германският външен министър на въпрос на северномакедонската ТВ Телма „Блокадата на България и искането за признаване на българските корени на македонския език не подкопава ли принципите на ЕС за човешки права и разнообразие?

Хайко Маас: Доста усилено работим в Съвета, за да реализираме следващата стъпка по разришяването. Това става в ЕС, където има 27 членки, и една от тях е България. Въпросите на България трябва да бъдат решени. Не може да вземем решения в ЕС, които ще се отразят на двустранни отношения и очакваме двете страни да се разберат двустранно. Искаме скоро започване на преговори с РСМ и Албания.

Маас напомня, на РСМ, че България е член на ЕС и въпросите на България трябва да бъдат решени.

Далеч по-странното е, че някои български медии предпочетоха да използват публикации в Северна Македония като потвърждение на тезата, че страната ни върви в грешна посока.

Според официалните съобщения външният ни министър Екателина Захариева е заявила след края на видеоконферентната среща днес на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани, че „България е била, е и ще продължава да бъде една от държавите, които поддържат страните от Западните Балкани, включително Република Северна Македония,  по европейския им път. Но те също трябва да поемат своята отговорност.“

В същото време в късния следобед днес Борисов води телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен и то непосредствено след приключване на срещата с външните министри и преди Срещата на върха по Берлинския процес, чийто съдомакини утре ще бъдат българският министър-председател и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

В него Борисов посочва, че ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС. Те са две декларации – за общия регионален пазар и по зеления дневен ред.

Сред парламентарните политически сили има рядко срещан консенсус по отношение на позицията ни спрямо РСМ, съгласно гласуваната от НС Рамкова позиция от миналата година. Социцологическо проучване на „Алфа Рисърч“ отпреди седмица пък показа, че цели 83.8% от българите са против подкрепа на Северна Македония за ЕС без съгласие по историческото минало.

Тоест – имаме единомислие и между обществото, и между неговите парламентарни представители.

Обратната теза, че трябва да бъдем по-компромисни и по-отстъпчиви в позицията си, както и аргументите, че вглеждане в миналото трябва да отстъпи пред погледа в бъдещето се споделя от либерални медии и анализатори.

Личната ми позиция е, че далеч не става въпрос само за миналото, но и за реалности от настоящето, в което сполед учебниите в РСМ все ощще сме тякакво диво татарско племе по произход и фашисти по поведението си по времето на ВСВ. А с това ннастояще като отношение към Българрия едва и ще можем да разчитаме на добросъседски отношения от една бъдеща реално членка на ЕС съседна държава.

И да, Гоце Делчев е български революционер, борец за свободата на Македония, но и на Одринско, където няма нито един македонец.

Между другото – нали много искахме да сме независими от „великите сили“ – и Русия, и ЕС, и САЩ? Е, дори някой да ни упражнява натиск – ето чудесен пример за доказване на защита на национално достойнство и интереси.

Евгени Петров – Гендо