Акцент, Избрано от автора, Коментари и Анализи

Може ли гласуването с машини да „гръмне“ наесен?

Чака ни непрекъсната предизборна кампания до местния вот

Евгени Петров

Не зная дали депутатите отново ще отворят темата за гласуването с машини и хартия, но на местните избори се очертава проблем, който трябва да вземат предвид.

Става дума за голямата вероятност на тези избори да имаме няколко вида гласуване, което ще постави на изпитание както програмистите, така и част от избирателите.

Какво е възможно да се случи на местния вот?

Първо – разбира се –  самите местни избори.  Там е възможно избирателят да се изправи пред необходимостта да гласува най-често три пъти: за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство. Тоест, само дотук гласоподавателят ще трябва да „превърти“ на екрана на машината три страници.

Но това е само дотук. И политици, политолози, и наблюдатели коментират, че шансовете сега да се избере правителство са почти нулеви, а следващите избори ще повторят сегашните резултати и дори да се състави кабинет, неговият хоризонт ще бъде до местния вот. Тоест с достатъчна степен на вероятност може да се очаква избори 2 в 1 през ноември.

Но това съвсем не е всичко. „Възраждане“ събират подписи за референдум най-грубо казано против въвеждане на еврото и ако успеят да съберат достатъчно, което е твърде вероятно, на местните избори ще трябва да се гласува и на референдум.

Задава се и втори референдум – за президентска република, който се готви да предизвика екипът на Слави Трифонов. Но да приемем, че той ни се размине наесен. Но дори 1% вероятност да имаше този сценарий да се случи, трябва да се вземе под внимание. А процентите са доста повече.

Така вероятността да се гласува за 5 /словом пет/ пъти и да отваряме пет страници, за да направим своя избор ни изправя пред нова ситуация. Дотук гласуването с машини се разглеждаше горе-долу така: Отиваш до машината, натискаш на дисплея за избраната партия, проверяваш си избора и готово. И възрастните хора, които не ползват компютри и дебитни карти криво-ляво се справяха. На изборите 2 в 1 /президентски и парламентарни/ също нямаше сериозни драми. Сега обаче задачата им ще бъде определено по-сложна.

Ето затова, отделно от всякакви политически аргументи и внушения, е необходимо гласоподавателят да може да гласува и машинно, и хартиено.

Описаните дотук вероятни възможности за няколко гласувания на местния вот обаче подсказват какво ще се случи със сигурност през тази година. А то е, че партиите ще бъдат в постоянна предизборна и „предреферендумна“ кампания. Политиците имат горчив опит с референдума на Слави Трифонов за мажоритарните избори в два тура и субсидията от 1 лев, който за съвсем малко не стана задължителен. Тогава всички признаха, че са неглижирали проблема и щяха да платят скъпо. Сега правителството /което и да е то/ ще трябва да се заеме с цялата си сериозност с кампанията за защита на еврото, а партиите – всяка според възможностите си – категорично да се противопостави на идеите за президентска република.

Що се отнася до предизборната кампания – тя отдавна си тече в режим 24/7. Новост ще бъде, ако политиците ни използват времето за кърпене на кръпки, зашиване на рани и триене на червени линии, за да подготвят почвата за диалог и преговори след изборите. Но и това е с по-малка степен на вероятност. По-сигурно е, че отново ще бъдем свидетели на негативна кампания с  взаимни нападки, обвинения, компромати и черен пиар.

А ако се случи всичко това, отсега мога да посоча победителя – президентът Румен Радев.