Снимка от Интернет
Коментари и Анализи

Калоян Методиев: Протестът върви към свършване и компрометиране

Снимка от Интернет

Как така съвсем до неотдавна протестът беше израз на волята на народа, на суверена и същевременно все повече политически наблюдатели коментират неговото маргинализиране?

Дори и либерално мислещи хора определиха поведението на протестиращите пред БНТ като недопустимо, а от Отровното трио обявиха петото т.нар. Велико народно въстание за последно.

Ето и мнението на политолога Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев пред БНР:

„Не можем да говорим за студентски протести, генерално, защото трябва да излязат всички университети, не виждам нова динамика, не виждам увеличение на протестността.

Напротив – продължава процесът на делегитимация, на свършване на този протест и бих казал компрометиране след последните събития пред БНТ“.

„Най-чистият вариант, най-добрият е през едни избори да се мине, които да бъдат гарантирани като честни. С оглед на развитието и на пандемията, и на социално-икономическата ситуация, която се влошава вследствие на нея. И опасността е много голяма, защото от една страна трябва да се затегнат мерките – с оглед на нарастващия брой заразени и с оглед на това, че не може да издържи социалната система, но от друга страна – частният бизнес е притиснат почти до стената, армията от безработни расте, а без частния бизнес ще рухне и държавата като социална система, като възможност да осигурява пенсии. Защото от частния бизнес се осигуряват данъците, от него идват и парите за харчене, с които трябва да се борим с епидемията“, коментира още той.

„Много е тънък балансът, който трябва да бъде постигнат, за да можем да преодолеем тази криза с минимални щети, и разбира се тук отговорност има цялото общество с дисциплината, която трябва да проявява и която не е на високо ниво“, подчерта Методиев в предаването „12+3“.

По думите му правителството не иска да накърнява никакви интереси, а иска да удовлетворява всички интереси:

„Това правителство е с ниска подкрепа, не е популярно, не е харесвано и се опитва да минимизира всякакви възможни щети по отношение на себе си откъдето и да дойдат. … Дори и общественият интерес да налага нещо, те ще предпочетат по-малкото съпротивление. Не очаквам от това правителство каквито и да е мерки пет месеца преди края на неговия живот, които да не са свързани с популизъм, които да са непопулярни, които да са реформаторски, няма как да стане вече“.