Коментари и Анализи

Юлиан Попов: По Зелената сделка България да не води загубени битки

В момента в Брюксел се води дебат, открит и зад кулисите, за това с колко да се намалят емисиите на ЕС до 2030 година.

Това е важен дебат, който у нас се представя доста елементарно или въобще не се представя. Нито една политическа сила – парламентарна или извънпарламентарна не се занимава с този важен въпрос. Медии и институции мълчат. Досега официалната позиция на България е 40%.

Тази позиция вече е силно разколебана у нас. Комисията настоява за 55%, а Европейският парламент гласува 60%. Някои организации настояват за 65%. Защо България трябва да подкрепи 55%:

– България Е ПРИЕЛА 47% през 2018 година, когато под нашето председателство бяха приети по-високи цели за ВЕИ и енергийна ефективност. Затова е много неразумно да настоява за 40%, след като вече се е отказала от тази цел. Нали?

– Българската индустриална камара призова правителството да преразгледа енергийната си стратегия с оглед на това да приеме 55%. Тоест бизнесът също започва да подкрепя по-висока цел.

– КНСБ оттегли категоричната си позиция против 55% с аргумента, че каузата за 40% вече е загубена, което очевидно е така (вж точка 1).

– Вместо да се води загубена битка за 40%, по-добре подкрепата за 55% да се изтъргува за нещо друго. Проста дипломатическа мъдрост.- Целта е общоевропейска, България може да преговаря за по-меко кацане.

– 55% не е цел, която ще доведе до сериозни проблеми, ако тя бъде управлявана компетентно, вж Великобритания например.- С цените на ВЕИ по-ниски от всичко останало и напълно отворен Европейски електроенергиен пазар, цените на електричеството за домакинствата няма да се повишат заради тази цел.

Ако България подкрепи 55% и закрепи тази цел в национално законодателство, това ще създаде стабилна среда за инвеститорите и ще покачи инвестициите в България, особено във високотехнологичните сектори с висока добавена стойност. Нека не забравяме, че едно от изискванията на Фолксваген беше 100% възобновяема енергия. Една от примамките за Microsoft в Гърция беше именно ангажиментът да затворят въглищата до 2028 и изобилието от ВЕИ. Microsoft, Google и много други вече изискват 100% ВЕИ.

По тези и по други причини България няма нужда да води загубена битка, по-добре да поведе битка, която ще спечели.

От блога на автора във Фейсбук